Mesa-Nurol Yeşilyaka

İŞVEREN

Mesa-Nurol

yıl

2014

program

Konut

bitiş yılı

2018

Tasarım Ekibi:

Kerem Erginoğlu, Hasan Çalışlar, Emre Cestel, Nimet Bekar, Arın Tanrıkulu, Romain Cadoux, Cem Kaptan, Umut Atlı, Aslı İngenç, Dilara Demiralp, Filiz Şahin, Benan Bal, Ayşe Kübra Göç, Beril Çiçek, Elif Gözde Öztoprak, Günce Çavuşoğlu

Yeşilyaka, Büyükçekmece İlçesi, Karağaç Köyü, Sırtköy Caddesi üzerinde, Alkent sitesinin karşısı ve Sancaklar Camii’nin yanında konumlanmıştır. Sırtköy Caddesi ile 400 metrelik bir cephe ilişkisi kurmakta ve amorf formlu  eğimli bir arazi üzerinde konumlanmaktadır. Parsel büyüklüğü 320.000 m², parsel sınır uzunluğu yaklaşık 3200 metredir.

Master plan aşamasında verilen kararlardan biri, çevredeki projelerden farklı olarak villa bireysel bahçelerinin bakılabilir ölçekte tutulması ve ortak hayatın teşvik edilmesi yönündedir. 159 adet villa ve bir adet ticari alandan oluşan birimler ortalamada 1000’er m²’lik parsellere ayrılmış, bu sayede yaklaşık 75.000 m²’lik bir kent parkı oluşturulmuştur.

Vaziyet planı aşamasında verilen kararlardan bir diğeri, imarın izin verdiği emsal değerinin tamamının kullanılmaması olmuştur. 48.000 m²’lik emsal hakkının 24.000 m²’si kullanılmış ve havza bölgesinde yer alan projenin taban ve inşaat alanı küçük tutulmuştur. Ayrıca sosyal tesisin bulunduğu bölgede dere yataklarının akışının sürekliliği sağlanarak, Büyükçekmece Gölü’nü besleyen ana zemin suyu hatları korunmuştur. Kapalı site (gated community) olarak tasarlanan alanlardaki, bütün alanın paylaştırılması ve sadece ihtiyaç kadar ortak alan ayrılması kavramı, hem tasarımcılar hem de yatırımcı tarafından sorgulanmıştır. Bahçelerin küçülmesi, yaşam alanlarının optimize edilmesi, inşaat alanının düşürülmesi gibi fedakarlıklarla, ortak alan/ortak yaşam kurgusu oluşturulmuştur. Komşuluk ilişkilerinin devamı, gün içerinde karşılaşmalar, ortak yürüyüş/dolaşım alanları oluşturularak, kentten kaçış noktası olarak düşünülen alanın, aynı zamanda bir sosyal yaklaşma alanına dönüştürülmesi hedeflenmiştir.

Arsanın düz noktalarına konumlanmış Z’nin diğer iki kolu ile bağlantı kuran orta alanı bir akış/bağlantı noktası haline getirmektedir. Dikey konumlanmış ve doğal dere yatağı ile beraber çalışan orta alan, 2500 m2’lik bir sosyal tesis binası ile beslenmektedir. Yamaca yerleşmiş, kapalı havuz, kafeterya, kapalı spor alanları, spa gibi fonksiyonlarından oluşan sosyal tesis, alt kotta açık yüzme havuzu ve seyir terası ile dere yatağından doğan ve alt kotta konumlanan gölet ile temas kurmaktadır.

Sosyal tesis binasının giriş aksına paralel uzanan yol, binanın yeşil çatısı ile kesişmektedir. Çatı hem bir seyir terası olarak düşünülmüş, hem de üst kotlardan devam eden manzara ve yeşil alan algısının kesintisiz olması hedeflenmiştir.

Statik Proje:

MeinHardt Mühendislik

Peyzaj Tasarımı:

Arzu Nuhoğlu Peyzaj Tasarım

3 Boyutlu Görselleştirme:

Artı Eksi Sıfır Mimarlık ve Görselleştirme

Ana Yüklenici:

Mesa-Nurol

Mekanik Proje:

Ersa Mühendislik

Elektrik Projesi:

Elektra Mühendislik

Altyapı Projesi:

Proses Mühendislik

proje lokasyonu